Szenzációs bravúr, Szlovénia legyőzésével feljutott az elitbe a magyar hokiválogatott

DSZZS20240504101
2024.05.04. 21:43
A magyar férfijégkorong-válogatott 2–1-re legyőzte Szlovéniát a bolzanói divízió I/A világbajnokság ötödik fordulójában, így aranyérmesként feljutott a 16 csapatos elitbe.

magyar csapat álomrajtot vett a bolzanói divízió I/A világbajnokságon, Erdély Csanádék előbb Japánt, majd a Koreai Köztársaságot győzték le. Utána azonban nagy meglepetésre kikaptak Romániától.

A vereség után a válogatott egyik legjobbja, a harmadik-negyedik sorba száműzött Galló Vilmos lebohócozta Don MacAdam szövetségi kapitányt, amiért később bocsánatot kért.

A csütörtöki szünnapot követően a magyar csapat a házigazda Olaszország ellen lépett jégre, és óriásit küzdve hosszabbítás után legyőzte aktuális ellenfelét, amivel életben tartotta feljutási esélyeit.

A szombati volt az ötödik, egyben utolsó játéknap a bolzanói divízió 1/A-s világbajnokságon. A 12.30 perckor kezdődő mérkőzésen a 17 erdélyi magyarral felálló Románia 4–2-re verte Japánt, majd Olaszország 8–1-re kiütötte a Koreai Köztársaságot, amely így kiesett.

Az olaszok győzelmével biztossá vált, hogy Románia nem juthat fel, illetve az is eldőlt, hogy a mieink csak abban az esetben jutnak vissza az elitbe, ha legyőzik a már biztos feljutó Szlovéniát.

Első harmad

Az aranyéremre hajtó szlovénok hatalmas elánnal vetették bele magukat a meccsbe, az első percekben a mieink csak nyomozták a korongot. Aztán az első helyzetéből gólt szerzett a magyar csapat, Terbócs István remek előkészítése után Hári János lőtt nagy gólt a torna egyik legjobb kapusának, Gasper Kroseljnek. 1–0

Matic Podlipnik kiállítása után emberelőnybe került Don MacAdam együttese. A speciális egységünk szépen járatta a korongot, de nem sikerült gólt szereznie öt a négy ellen.

A harmad vége előtt Hadobás Zétényt száműzték a bírók a büntetőpadra két percre, de a magyar emberhátrányos egység jól védekezett, plusz Bálizs Bence is védett egy nagyot, aki pénteken ihletetten védett az olaszok ellen, miközben rommá lőtték őt.

Második harmad

Remekül kezdte a középső játékrészt a magyar válogatott, szomszédaink sokszor beszorultak a harmadukba, Papp Kristóf lövésénél pedig sokan felkiáltottak, a korong a kapuvasról szédült le.

Majd Rok Ticar bizonyította, milyen finom keze van ehhez a játékhoz, a rutinos csatár a jégen fekve terelte a kapu irányába a korongot, ami Bálizs lábai között csúszott be a hálóba (1–1). Az egyenlítés után magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a szlovénok, egymás után alakították ki a lövőhelyzeteket, de vagy pontatlanok voltak, vagy Bálizsban akadt el a korong.

Harmadik harmad

A záró játékrészt is nagy lendülettel kezdték a magyar hokisok, de gólt nem sikerült szerezniük. Egy rosszul kivitelezett letámadás után a szlovénok kiléptek kettő az egyre, de nekik sem sikerült változtatni az eredményen.

A harmad derekán egymást követték a szlovén lövések, de Bálizs megint lehúzta a rolót. Ezt Ziga Mehle nehezen dolgozta fel, és odaütött az egyik magyar játékosnak, amiért két percre kiállították őt a bírók. Az emberelőnyt nem tudták gólra váltani a piros mezesek, pedig ott pattogott a korong a szlovén kapu előtt. Öt perccel a vége előtt Kroselj védett nagy bravúrral a földön fekve, az utolsó pillanatban rúgta oldalra a korongot.

A vége előtt nem sokkal Sofron harcolt ki egy kiállítást, majd talpra ugrottak a magyar szurkolók:

Papp Kristóf 2:51-gyel a vége előtt újra vezetéshez juttatta Magyarországot!

A gól után a bírók befújtak egy páros kiállítást, miután kezdtek elszabadulni az indulatok a jégen. A végén a szlovénok lehozták a kapusukat, hogy hat mezőnyjátékossal tudjanak támadni, fel is álltak, de Bálizs megint nagyot védett kritikus szituációban.

Magyarország óriási küzdelemben legyőzte Szlovéniát, és megnyerte a bolzanói divízió I/A világbajnokságot!

A magyar férfijégkorong-válogatott története során először győzte le tétmérkőzésen Szlovéniát. A nemzeti csapat a történelmi sikerrel újkori története során negyedik alkalommal jutott fel újra a világelitbe. Nem mellékesen Hári János 3 + 4-gyel a torna pontkirályaként zárt.

Jégkorong, divízió I/A világbajnokság:

5. forduló:

  • Magyarország–Szlovénia 2–1 (1–0, 0–1, 1–0)
  • Gólszerzők: Hári (8.), Papp (58.), ill Ticar (26.)
  • RomániaJapán 4–2 (2–1, 1–0, 1–1)
  • Olaszország–Koreai Köztársaság 8–1 (4–0, 0–1, 4–0)

A végeredmény: 1. Magyarország 11 pont, 2. Szlovénia 9 pont, 3. Olaszország 9 pont, 4. Románia 9 pont, 5. Japán 4 pont, 6. Koreai Köztársaság 3 pont

A magyar válogatott korábbi mérkőzései:

Magyarország és Szlovénia jutott fel a 16-os elitbe, a Koreai Köztársaság pedig kiesett a divízió I/B-be, ahonnan Ukrajna jutott fel, miután legyőzte Litvániát.

(Borítókép: A Magyarország és Szlovénia közti mérkőzés a Sparkasse Arénában 2024. május 4-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)