A friss anyák 10 százalékát érinti ez a probléma: ennyi idő után érdemes orvoshoz fordulni vele

A szülés utáni depresszió kezelésében nagyon fontos szerepet játszik a család és a barátok.

A szülés utáni depresszió tünetei

A gyermek születése örömteli és pozitív esemény a legtöbb édesanya számára, mégis jelentős stresszel és feszültséggel jár. Az új élethelyzet, a felelősség és az anya testében lezajló hormonális változások miatt hangulatzavar, szorongás és rosszabb esetben depresszió is kialakulhat. 

A társadalom egyre nyíltabban és elfogadóbban kezeli a kismamák mentális állapotát, ám sokan még mindig megbélyegzik őket. Ami veszélyes, mert rengeteg anya szégyelli és titkolja a tüneteit. A betegség elhúzódása pedig súlyos egészségügyi kockázatokat rejt. Mutatjuk, milyen jelekre érdemes figyelni!

A friss anyák 10 százalékát érinti  a szülés utáni depresszió

A frissen szült kismamák körülbelül 10-15 százaléka (de van, aki 20 százalékra teszi ezt az arányt) kerül szülés utáni depresszióba, amely - a környezete számára szinte észrevétlenül - leginkább a szülés utáni lehangoltság (baby blues) súlyosbodásából alakul ki. A baby blues állapot csak rövid ideig, legfeljebb két hétig áll fenn, és kezelés nélkül is rendeződik, a szülés utáni depresszió viszont akár évekig is elhúzódhat. 

GettyImages-1489251307
Fotó: Drazen Zigic / Getty Images Hungary

Kialakulásának nincs konkrét oka, de bizonyos tényezők hozzájárulhatnak. Kutatások szerint a várandósság alatt átélt stresszes élmények, az alacsony pajzsmirigyhormonszint, a magas kortizolszint, az alváshiány, bizonyos alapbetegségek is növelhetik a rizikóját, de az anya gyermekkorában tapasztalt élmények is felerősödhetnek ilyenkor. Sok édesanya elsőre nem találja a mély kapcsolatot a gyermekével, nem érzi magát egyáltalán felhőtlenül boldognak, ami teljesen normális, viszont sokan ettől kétségbeesnek, ami szintén ronthat a helyzeten.

A szülés utáni depresszió tünetei

A szülés utáni depresszió tünetei általában szülés után egy hónapon belül jelentkeznek, és átlagosan fél évig tartanak, ami kezeletlenül akár évekig is elhúzódhat, ezért nagyon fontos, hogy időben felismerje, és segítséget kérjen, akit érint, beleértve akár a partnert vagy a nagyszülőket. Ha az alábbi tünetek közül legalább ötöt két hétnél tovább tapasztalsz, akkor érdemes felkeresned egy szakembert:

  • Állandó rosszkedv és ingerlékenység.
  • Túlzott érzékenység és gyakori sírás.
  • Borúlátás és pesszimizmus.
  • Koncentrációs zavar.
  • Alvászavar, fáradtság és gyakori álmosságérzet.
  • Étvágytalanság vagy fokozott étvágy.
  • A társadalmi kapcsolatok elhanyagolása.
  • Állandó szorongás, esetleg pánikroham.
  • A baba elhanyagolása, enyhébb esetben, ha nem szívesen foglalkozol vele.
  • Előfordulhat, hogy foglalkoztat a halál gondolata, az önsértés vagy a gyermek felé irányuló agresszió is megjelenhet.
  • Függőség (például alkoholizmus vagy kábítószer).
  • Úgy érzed, nem tudsz kötődni a babádhoz, és ez lelki gondokat okoz.

Mi segíthet még a kezelésében?

A betegség kezelésében nagyon fontos szerepet játszanak a családtagok és a barátok, akik sokat segíthetnek a gyógyulásban. Legyen szó baby bluesról vagy szülés utáni depresszióról semmiképp ne szégyellj segítséget kérni és megosztani az aggodalmaidat a hozzád közel álló személyekkel. Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül, rengeteg anyuka átmegy ezen, és van kiút belőle. 

A kezelés egyénenként változó, van, akinek elég a terápia, van, akinek gyógyszeres kezelés szükséges, egyik sem szégyen. Jó hír, hogy a szülés utáni depresszióból teljesen fel lehet gyógyulni, de ehhez mindenképpen külső segítségre van szükség. 

„Mi lenne, ha odaadnám valakinek a babámat?” - A szülés utáni depresszió egy édesanya és a pszichiáter szemével

Dr. Bodor Zsuzsa pszichiáterrel és egy érintett édesanyával beszélgettünk a szülés utáni depresszióról.

Elolvasom
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.
(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük