Ha ez a 4 szó szerepel egy hirdetésben, az nagy eséllyel kamu: így ismerd fel a netes csalókat

Ne hagyd, hogy a csalók átverjenek!

Kamuhirdetések
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az internetes csalások egyre elterjedtebbek és kifinomultabbak. A legtöbb esetben azonban néhány szó vagy kifejezés árulkodó jele lehet annak, hogy átverésről van szó - ám ha valaki figyelmetlen, könnyen áldozattá válhat.

Kamuhirdetések

A Federal Trade Commission adatai szerint 2023-ban több mint 230 ezer jelentés érkezett be hozzájuk olyan szöveges üzenetekről, melyek csalókhoz vezettek, és összesen 372 millió dollár veszteséget okoztak. Ezek a típusú átverések eredményezik világszerte a legtöbb pénzveszteséget az online térben. Így lehet elkerülni a bankkártyás és a számlás csalásokat - katt ide!

Kamu hirdetések 1
Fotó: Brothers91 / Getty Images Hungary

A hirdetésben szereplő néhány szó figyelmeztető jel lehet. Az igazi vállalatok általában sosem fognak szöveges üzenetben kérni személyes adatokat, mint például a társadalombiztosítási szám, a PIN kód, a bankod neve vagy fizetési részletek (angolul: social security numbers, PIN, bank, payment details). Ha ilyen szavakat találsz egy hirdetésben vagy üzenetben, az gyanúra adhat okot. 

A csalók általában gyorsan szeretnének végezni, így gyakran egy link is látszódik a szöveg végén, amely átirányít egy oldalra, és személyes adatokat kér le. Fontos azonban óvatosnak lenni, és nem kiadni ilyen információkat, hacsak nem vagy 100%-osan biztos abban, hogy az üzenet valódi. A Facebook marketplace-en is terjednek a csalók üzenetei, kattints ide a részletekért!

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a nemi egyenlőtlenség és a toxikus maszkulinitás jelenségéről beszélgettünk. Mi a különbség a férfiség és a férfiasság között? Mi számít toxikus maszkulinitásnak, miért alakult ki, és vajon köze van-e a Metoo mozgalomhoz? Miért van annyira kevés női vezető, és miért csak férfias személyiségű nők kerülnek vezetői pozícióba? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat Szél Dávid pszichológus, Leszkovszki Máté újságíró, és Pintér Ada.

Promóció

A kutatások szerint az emberek többsége egyáltalán nem olvassa el a felelősségkorlátozó jogi nyilatkozatokat és a szolgáltatási feltételeket, pedig ezek kulcsfontosságúak az átverések felismerésében. Ha valami gyanús, ne válaszolj az üzenetre, hanem közvetlenül keresd meg a bankot vagy az érintett vállalatot, céget.

Az online biztonság fontos, és azok, akik tisztában vannak a veszélyekkel, és felismerik a csalások gyanús jeleit, sokkal biztonságosabban tudnak lavírozni az internet világában. 

Nagyon vigyázz, ha ilyen telefonhívást kapsz! Sok pénz eltűnhet a számládról, ha rosszul reagálsz

Ezekre kell figyelni, hogy biztonságban maradjon a pénzed!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük