Akár 5 évvel is tovább élhetsz, ha megfogadod ezeket a tanácsokat: akkor is segítenek, ha valakinek rossz a genetikája

Megvizsgálták a kutatók, hogyan hat az egészséges életmód azokra, akiket rövidebb életre hajlamosít a genetikájuk.

Egészséges életmód és rossz genetika
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt vizsgálták brit és kínai kutatók, hogy milyen hatása van az egészséges életmódnak azokra az emberekre, akiket a genetikájuk rövidebb élettartamra hajlamosít. 

Egészséges életmód és rossz genetika

A genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt befolyásolják az ember várható élettartamát. Egy kutatócsoport az Edinburghi Egyetem tudósainak vezetésével most annak járt utána, hogy életmóddal mennyiben lehet jó irányban befolyásolni az egyébként negatív genetikai tényezőket, írta a HVG a The Guardian cikke alapján

A tudósok az Egyesült Királyság biobankjából származó adatok segítségével 353 742 embert vontak be a vizsgálatba. Az egészséges életmód akár 62 százalékkal is ellensúlyozhatja a rövidebb életmódra hajlamosító genetikai tényezőket, és akár 5 évvel is meghosszabbíthatja az élettartamot, mutatott rá a BMJ Evidence-Based Medicine nevű tudományos lapban megjelent publikáció. 

A kutatás azt is kimutatta, hogy azoknak az embereknél, akiknél ilyen típusú genetikai tényezőkkel lehet számolni, 21 százalékkal nagyobb az esély a korai halálozásra, mint azoknál, akiknél nem - függetlenül az életmódjuktól. Az egészségtelen életmódot folytató embereknél eközben 78 százalékkal nagyobb a korai halálozás esélye - függetlenül a genetikai kockázatuktól. 

GettyImages-505453229
Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

A tudósok arra jutottak, hogy az egészségtelen életmód és a genetikai kockázat együttesen több mint kétszeresére növeli a korai halálozás kockázatát azokhoz képest, akik szerencsésebb génekkel születtek, és egészséges életet éltek.

A kutatásból tehát kiderült, hogy az emberek bizonyos mértékben kontrollálhatják az élettartamukat. Azok, akiknek magas a genetikai kockázata, de egészségesen élnek, 40 éves korukban nagyjából 5,22 évet adhatnak hozzá a várható élettartamukhoz. 

A hosszabb várható élettartamhoz az szükséges, hogy valaki 

  • soha ne dohányozzon,
  • rendszeresen végezzen fizikai aktivitást,
  • aludjon eleget,
  • és táplálkozzon egészségesen.

A tanulmány átlagosan 13 éven át követte nyomon a vizsgált alanyok életét, eközben 24 239 haláleset történt.

A kutatók szerint az eredményeik bizonyítják, hogy az egészséges életmód olyankor is kifizetődő, ha valakinél korai halálozásra hajlamosít a genetika, derült ki a cikkből.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a nemi egyenlőtlenség és a toxikus maszkulinitás jelenségéről beszélgettünk. Mi a különbség a férfiség és a férfiasság között? Mi számít toxikus maszkulinitásnak, miért alakult ki, és vajon köze van-e a Metoo mozgalomhoz? Miért van annyira kevés női vezető, és miért csak férfias személyiségű nők kerülnek vezetői pozícióba? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat Szél Dávid pszichológus, Leszkovszki Máté újságíró, és Pintér Ada.

Promóció

Ha ez a 4 szó szerepel egy hirdetésben, az nagy eséllyel kamu: így ismerd fel a netes csalókat

Ne hagyd, hogy a csalók átverjenek!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük