szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kicsit. Nagyon.

Önkormányzati választások
Marad-e Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely? Melyik városokban lehet esélye az ellenzéknek? Megrengethetik-e a közéleti botrányok a Fidesz helyi bástyáit? Június 9-én kiderül - kövesse velünk a 2024-es önkormányzati választások legfontosabb híreit!
Friss cikkek a témában

Ugyan a legtöbb európai parlamenti mandátumra a Fidesz–KDNP számíthat a június 9-i választásokon a kormányközeli Nézőpont Intézet friss felmérése szerint, de a másodiknak Magyar Péter Tisza Pártját mérték, amely messze megelőzi népszerűségben az ellenzéki DK–MSZP–Párbeszéd közös listát. 

A Nézőpont számai szerint a Fidesz–KDNP listája 48 százalékkal vezet egy hónappal az EP-választások előtt – igaz, teszik hozzá, egy országgyűlési választáson csak 44 százalékot érne el.  

Második a Tisza Párt, a legnépszerűbb ellenzéki párt: az EP-választáson 21 százalékos eredményre számíthat, miközben ha most lennének a parlamenti választások, ott még jobbat, 22 százalékot érne el. 

Harmadik a DK–MSZP–Párbeszéd közös lista 12 százalékkal (a parlamentin 13 százalékkal), negyedik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal (ennyit érnének el jelenleg egy országgyűlési választáson is). 

Rajtuk kívül egyetlen párt reménykedhet még EP-s mandátumban: a Mi Hazánk a Nézőpont szerint éppen a küszöbértéken, 5 százalékon áll, ami az EP-választást illeti, és 6 százalékkal bejutnának itthon is. 

A Nézőpont Intézet friss felmérésének eredményei
Nézőpont Intézet

A Nézőpont szerint jelenleg se az EP-s, se egy parlamenti választáson nem jutna viszont képviselői helyhez a Momentum, a Jobbik, az LMP, továbbá Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Vona Gábor pártja sem.

A minap közzétett Medián közvélemény-kutatása is azt hozta ki egyébként, hogy Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki formáció. A Medián egy EP-választáson a Fidesz–KDNP-nek 46, a Tisza Pártnak 24, a DK–MSZP–Párbeszéd listájának 9 százalékot mért: 

Medián: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, mélyponton a Fidesz

A közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint öt párt küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe.

Anyák napi, debreceni nagygyűlésén amúgy maga Magyar is említette a közvélemény-kutatásokat, mondván: öröm, hogy egyre jobb eredményeket mérnek nekik, bár hozzátette, hogy szerinte Horn Gyulának abban igaza volt, hogy választásokat kell nyerni, nem közvélemény-kutatást. (Ezt amúgy nem Horn Gyula mondta, hanem a 2002-es választási kampányban az MSZP-elnök Kovács László – a szerk.)

„Nem Magyar Péter győzött meg, hanem a NER taszított az ölébe” – videó a Tisza Párt debreceni tüntetésről

Az elmúlt évek legnagyobb vidéki nagygyűlését tartotta meg vasárnap Magyar Péter a fideszes fellegvárként elhíresült Debrecenben, ahol még kiábrándult fideszeseket is találtunk. Bábel Vilmos és Bokros Dorottya videója.