Reményt adó újpesti győzelem – „ez a siker átlendít minket a holtponton”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.22. 13:21
null
Az Újpest kapusának, Banai Dávidnak nagy szerepe volt a Honvéd elleni győzelemben (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 14. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a Honvéd legyőzésével a kieső helyről előrelépő Újpest, a Pintér Attilával hat bajnokijából négyet megnyerő Mezőkövesd, a helyettes edzővel ismét nyerő MTK és a születésnapján kiállított paksi kapus, Hegedüs Lajos. 

A FORDULÓ FORDULATA – ÚJPEST

Banai Dávid bravúrja is kellett ahhoz, hogy az addig a kieső helyen álló Újpest nyerjen aHonvéd ellen.

Úszott a levegőben, s amikor már sokan azt hitték, hogy a kispesti Boubacar Traoré egyenlít az Újpest ellen a hosszabbításban, Banai Dávid hidegvérrel kiütötte a jobb felső sarok irányába tartó labdát – hozzásegítve csapatát ahhoz, hogy három pontot szerezzen a 2–1-re megnyert meccsen.

„A lövés pillanatában éreztem, hogy a Honvéd csatára nagyon jól eltalálta a labdát – emlékezett vissza a szituációra Banai Dávid, az újpestiek kapusa. – Tudtam, bravúrra lesz szükségem, s szerencsére elértem a labdát, kiütöttem, nagyszerű érzés volt. Abból a szempontból még nehezebb volt a feladatom, hogy az egész mérkőzésen ritkán dolgoztattak meg, így folyton melegen kellett tartani az izmaimat a nagy hidegben. Rendre nyújtottam, mozogtam, amennyit csak lehetett, s milyen a futball, az utolsó pillanatban szükség is volt rám.”

Az Újpest rendkívül fontos három pontot szerzett, így ellépett az utolsó előtti, kieső helyről: ugyanakkor oda taszította vissza a kispestieket.

„Teljesen megérdemelten nyertünk, már az első félidőben több gólt szerezhettünk volna. Szerencsére a sok kihagyott ziccer nem bosszulta meg magát, így a nyeretlenül megvívott hét bajnoki után végre győztünk. Beszéltük is a srácokkal az öltözőben, hogy ez a siker majd átlendít minket a holtponton, remélem, úgy is lesz. Borzalmas volt átélni ezt az időszakot, sújtott minket a vírus, Diósgyőrbe el sem utaztunk, hiszen szinte mindenki megbetegedett, tényleg rossz visszagondolni ezekre a hetekre. De előre kell néznünk, s hinnünk benne, hogy végre ellépünk a veszélyzónából.”

Ehhez mindenképpen nyernie kell az Újpestnek a ZTE ellen, mint ismert, a mérkőzést a 11. fordulóból halasztották el a lila-fehérek kérésére, s szerdán 18 órakor pótolják a Szusza Ferenc Stadionban.

„Néztem a zalaegerszegieket a Diósgyőr elleni bajnokin, jól futballoztak, úgyhogy észnél kell lennünk. A ZTE szombaton, mi vasárnap játszottunk, de ilyenkor már nem számít, hogy egy nappal többet pihenhet az ellenfelünk, mindenki tudja, hogy az év utolsó meccsén minden energiát mozgósítani kell, a hét végi siker miatt a fáradságot sem érezzük annyira. Ha nyerünk, kicsit kozmetikázhatunk a nem mindennapi ősz eredményein.”

Az Újpest január harmadikán kezdi a felkészülést, tesztelésre kerül sor, majd egy nappal később már az érdemi munkába is belevág a csapat.

CS. A.

A FORDULÓ DICSŐSÉGE – MEZŐKÖVESD

Pintér Attila sereghajtóként vette át a csapatot, majd hat bajnokiból négyet megnyert a Mezőkövesd Zsóryval, és fellépett a csapattal a középmezőnybe.

Az előző idényben – még Kuttor Attila irányításával – a bronz­éremért futott versenyt a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia (a felcsúti együttes lett a harmadik), vasárnap viszont az volt a tét, hogy a hazai csapat folytatja-e a felzárkózást, vagy a Hornyák Zsolt által irányított vendégek történetük során először idegenben győzik le a riválisukat, és fordulnak harmadikként 2021-re. Mezőkövesden azzal mindenki tisztában volt, hogy a jó formában lévő, előző öt bajnokija közül hármat megnyerő és kettőt döntetlenre adó Puskás Akadémia ellen rendkívül fegyelmezett futballra lesz szükség, ugyanakkor ha valaki, Pintér Attila vezetőedző jól tudta, miként lehet az ellenfél erényeit hatástalanítani. Az 54 éves szakember 2017 nyarán az élvonalba juttatta a felcsútiakat, majd a következő bajnoki évet a 6. helyen zárta a csapattal, és nem mellesleg Magyar Kupa-döntőt játszott vele, s bár azóta jelentős változások történtek a keretben, több játékos már nála is alapembernek számított.

„A mérkőzés előtt elmondtam, nagyon erős a Puskás Akadémia kerete, de azzal is tisztában voltam, hogy ellenfelünknek az erősségei mellett gyenge pontjai is vannak – mondta a találkozó másnapján Pintér Attila. – Több meccsüket is elemeztük, így tudtuk, védekezésben befelé nem úgy zárnak, ahogy kell, ezért a jobb oldalon bal-, a balon jobblábas futballistát szerepeltettünk. Amit elterveztünk, működött, a vezetést is ilyen játékhelyzet után szereztük meg, azonban a kiállítás megváltoztatta a játékunkat. Más futballra kellett berendezkednünk, fontos volt, hogy a vendégeket mozgató Josip Knezevicnek ne érvényesüljenek az erényei. Le kellett védekeznünk a szélről belőtt labdákat, és persze azokból indulni. A játékosok végig betartották, amit kértünk, hihetetlenül fegyelmezettek voltak, és ha például Marin Jurina kapufájára gondolok, volt lehetőségünk az előny növelésére is. Az ilyen erős ellenféllel szembeni győzelem a mi esetünkben egyértelműen bravúr! Mélyen volt a csapat, nem volt könnyű a nehéz helyzetéből kimozdítani, a találkozó után mindenkinek megköszöntem az edzésekhez, a meccsekhez való hozzáállását, ugyanakkor a klub valamennyi dolgozójának, elnöktől a pályamunkásig jár a köszönet.”

Aki azt mondja, nincs abban semmi különleges, hogy az előző évet negyedikként záró Mezőkövesd Zsóry a nyolcadik helyen fordul 2021-re, az téved. Tény, esztendővel ezelőtt az akkor még Kuttor Attila irányította együttesnek nyolccal több pontja volt, mint most, ráadásul a dobogón telelt, ám azóta rengeteg minden történt. Ugyan klubtörténelmet írt azzal, hogy eljutott a Magyar Kupa fináléjába (amit 2–1-re elveszített a Honvéd ellen), ám a bajnokság májusi újraindulása óta 18 bajnoki közül csak hármat nyert meg, és ez Kuttor Attila állásába került. Pintér Attila a 10. fordulót követően utolsó helyezettként vette át a csapat irányítását, és bár az MTK Budapesttől elszenvedett (0–1) hazai vereséggel kezdett, utána öt találkozóból négyet megnyert, jelentősen előrelépett, és már csak öt pontra van a harmadik kék-fehérektől.

„Nem lep meg a statisztika, általában az első meccseimet elveszítem… – reagált a rossz indulásra Pintér Attila. – A kapusedzőnknek, Ulbert Tibornak van egy nagyon jó mondása: a futballcsapat nem kávéautomata, amelybe bedob valaki száz forintot, és pillanatokon belül kijön a kész termék! Mindig a munkában hittem, abban, hogy amit edzésen csinálunk, annak lesz eredménye. Ehhez meg kell találni a játékosokat, akik partnerek az elképzeléseinkben. Amikor először találkoztam a labdarúgókkal, elmondtam, ők már korábban bizonyítottak, kértem, bízzanak magukban, bennünk, és elmozdulunk onnan, ahol állunk. De messze még a vége! Vasárnap volt közös vacsora, ahol megjegyeztem: a profik nem elégednek meg azzal, ha nyernek négyszer, ötödször is győzni akarnak, sőt, mindig többet elérni! Akkor vagy jó profi, ha napról napra többet akarsz, az ilyen emberekkel lehet sokat elérni, még ha nincs is olyan képességük, mint Lionel Messinek vagy Cristiano Ronaldónak.”

ZOMBORI ANDRÁS

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!


A FORDULÓ KIÁLLÍTÁSA – HEGEDÜS LAJOS

Születésnapján, korábbi csapata ellen kapott piros lapot a paksiak kapusa, Hegedüs Lajost.

Biztos, hogy az MTK Budapest elleni mérkőzésre sokáig emlékszik majd Hegedüs Lajos, a Paksi FC kapusa. A válogatott kerettag játékosnak a szombati már a 232. meccse volt az NB I-ben, korábban még egyszer sem fordult elő, hogy a születésnapja futballozással teljen. Szombaton lett 33 éves, és bízott benne, hogy a Paks győzni tud korábbi csapata otthonában és feljebb lép a táblázaton, ám nem így történt. Az első játékrész hajrájában a tizenhatoson kívülre futva próbált menteni Bojan Miovszki elől, ám ütközött a labdát elfejelő támadóval, a játékvezető pedig kiállította. Korábban ilyen csak egyszer fordult vele elő az élvonalban: még 2011. április 8-án, a Vasas–MTK találkozón...

„Sohasem játszottam még a születésnapomon bajnokit, igaz, ilyen hosszú korábban egyszer sem volt az idény – mondta Hegedüs Lajos. – Talán mondanom sem kell, bíztam benne, jól zárjuk az évet, erre minden másképpen alakult. Amikor nem sokkal szünet előtt a hazaiak támadója kilépett egy hosszú indítással, úgy éreztem, elérem a labdát, segíteni akartam – Pakson el is várják, hogy ilyenkor a kapus ne a gólvonalon álljon. Sajnos, becsúszott a hiba, ilyen előfordul, ugyanakkor végig reménykedtem benne, a játékvezető csak sárga lappal büntet, mivel a csapattársam, Szabó János is ott volt a csatár mellett, és persze szabálytalankodni sem akartam. Nagy csalódottság volt bennem, amikor felmutatta a pirosat, de nem mentem oda a bíróhoz reklamálni, hiszen tudom, úgysem változtatja meg az ítéletét. A második félidőt az öltözőben, televízión néztem, reménykedtem, hogy legalább egy pontot szerzünk, de sajnos nem így lett.”

Z. A.

A FORDULÓ ÖRÖME – MTK

Farkas Attila a megbetegedett Michael Boris távollétében másodszor vezette győzelemre az MTK Budapestet a bajnokságban.

Jól indult, jól végződött: az MTK Budapest a címvédő Ferencváros elleni 1–1-gyel kezdte az idényt, az esztendő utolsó bajnokiján 3–1-re legyőzte a Paksi FC-t. Az első fordulóban annak rendje és módja szerint Michael Boris vezetőedző dirigált a kispadról, szombaton viszont már a segítője, Farkas Attila. A szakember számára nem volt ismeretlen a szerepkör, hiszen Michael Boris koronavírusos megbetegedés miatt már a DVTK (1–0) és a ZTE (0–2) elleni meccset is kihagyta, ugyanakkor helyzetét nehezítette, hogy az előző találkozó óta Teodoru Vaszilisz és Farkas Viktor asszisztens­edző, valamint Elbert András kapus­edző is megbetegedett, így a cserék közé jelölt Pintér Ádám és Janta Gábor technikai vezető segítette a munkáját.

„Két hasonló felfogású csapat találkozott, igaz, ezúttal nem támadtunk annyira magasan le, mint a korábbi meccseken – tekintett vissza a Paks elleni összecsapásra Farkas Attila. – A védekezésünk rendben volt, kontrákból már az első félidőben is voltak helyzeteink, és bár az ellenfelünk emberhátrányban is győzelemre játszott, a középpályán fölénybe kerültünk és megérdemelten nyertünk. Amióta Michael Boris nem lehet velünk, ugyanúgy mindent megbeszélünk, mint korábban, persze, nem feltétlenül értünk mindenben egyet. A vezetőedzőnk partnerként kezel, sokat segített a karanténból is, a helyzet az utolsó egy hétben annyit változott, hogy nem ültünk egymás mellett a kispadon. A Paks elleni meccsen egyébként a cserék közé nevezett Pintér Ádám tartotta vele a kapcsolatot, elmondta, min kellene kicsit változtatni. Neki az élete a meccselés, éppen ezért ő élte meg a legrosszabbul, hogy nem lehetett velünk, ugyanakkor örült, mert a kiesése után úgy folytatódott minden, mintha nem betegedett volna meg. Az utóbbi tíz mérkőzésünkből csak kettőt veszítettünk el, egyiket a Ferencváros ellen, úgy gondolom, jó idény van mögöttünk”.

Z. A.

NB I, 2020–2021, 16. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
DECEMBER 18., PÉNTEK
Mol Fehérvár FC–Kisvárda 3–0Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóKáprály Mihály
DECEMBER 19., SZOMBAT
MTK Budapest–Paksi FC 3–1Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionFarkas Ádám
Diósgyőri VTK–Zalaegerszegi TE 1–3Miskolc, DVTK StadionBogár Gergő
Ferencváros–Budafoki MTE 2–1Budapest, Groupama ArénaSolymosi Péter
DECEMBER 20., VASÁRNAP
Mezőkövesd–Puskás Akadémia 1–0Mezőkövesd, Városi StadionPintér Csaba
Újpest FC–Budapest Honvéd 2–1Budapest,Szusza Ferenc StadionAntal Péter
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC1412231– 7+2438
2. Mol Fehérvár1585235–17+1829
3. MTK Budapest1674524–21 +325
4. Puskás Akadémia1672720–24 –423
5. Kisvárda1565417–18 –123
6. Paksi FC1663729–30 –121
7. Zalaegerszegi TE1562726–25 +120
8. Mezőkövesd1662816–22 –620
9. Újpest FC1544717–30–1316
10. Budafoki MTE1443716–24 –815
11. Budapest Honvéd1535722–22 0 14
12. Diósgyőri VTK15311118–31–1310

A koronavírusos megbetegedések miatt a 10. fordulóból elhalasztottBudafoki MTE–Bp. Honvédés a 11. fordulóból elhalasztottÚjpest FC–Zalaegerszegi TE FCtalálkozót december 23-án, szerdán rendezik.

A 2. fordulóból – az FTC nemzetközi kupakötelezettsége miatt – elhalasztottFerencváros–Diósgyőri VTKmérkőzést 2021. január 20-án rendezik.

Az 5. fordulóból – a Fehérvár és az FTC nemzetközi kupakötelezettsége miatt – elhalasztottKisvárda–Mol FehérvárésBudafoki MTE–Ferencvárosmeccset 2021. január 27-én játsszák le.

Jelenleg négy olyan csapat van(Puskás Akadémia, MTK, Paks, Mezőkövesd),amelynek nincs elhalasztott mérkőzése.

ADiósgyőr–Újpest(10. forduló) mérkőzés három pontját játék nélkül, 3–0-s gólkülönbséggel a DVTK kapta meg, mert az Újpest a koronavírus-fertőzések miatt nem tudott kiállni a meccsre (a diósgyőriek nem mentek bele a halasztásba).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik