Jónak lenni jó: akarja hallani, hogy beszél Matthäus magyarul? – videó

Vágólapra másolva!
2020.12.20. 21:41
null
Lothar Matthäus és a felajánlott mezek
Az idén kilencedik alkalommal tartotta meg a közmédia a Jónak lenni jó! eseményt, amely idén az autista gyerekeket és családjukat segítő diagnosztikai és terápiás centrum létrehozására gyűjtöttek adományokat – sok sportoló is a jó ügy mellé állt.

Egész napos műsorral várta a közönséget vasárnap a Jónak lenni jó! kezdeményezés, amelynek idei kedvezményezettje az Együtt az Autistákért Alapítvány. A közmédia jótékonysági kampányában már a műsor vasárnap délelőtti kezdetéig több mint 54 millió forint gyűlt össze, és ezután jöttek még a licitek a legértékesebb felajánlásokra.

ÓRIÁSI ÖSSZEG
Csaknem 185 millió forint gyűlt össze a közmédia jótékonysági kampányában – szerepel az MTVA sajtóközleményében.

Az idei kedvezményezett Együtt az Autistákért Alapítvány célja, hogy élhetőbb világot teremtsen az autistáknak, amelyben embertársaik megértik, elfogadják és segítik őket a mindennapi életben. Az alapítvány évek dolgozik az autisták elfogadásáért, többek között 2018 márciusában létrehozták Közép-Európa első autista vizsgálóközpontját.

E kampány során is látszott, hogy bőven van még tennivaló, így a szakmával való folyamatos egyeztetés során arra jutottak, hogy további segítséget nyújthat az érintetteknek egy autista gyerekeket és családjaikat segítő diagnosztikai és terápiás centrum – amelyhez most a támogatást gyűjtötték.

Szijjártó-Nagy Szilvia (Fotó: MTI)
Szijjártó-Nagy Szilvia (Fotó: MTI)

„Megérteni. Elfogadni. Segíteni. – Ez az Együtt az Autistákért Alapítvány jelmondata, és a mostani érzékenyítő kampány is ennek szellemében valósult meg, melynek elsődleges célja, hogy ledöntse az autizmust övező tabukat. Az Alapítvány elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy merjünk beszélni az autizmusról, hogy megértsük, ez nem egy betegség. A kampány célja, hogy mindenki számára útmutatást nyújtson, hogyan tudunk valóban segíteni az autizmusban érintetteknek” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke.

Siklósi Beatrix, a jótékonysági akció projektvezetője, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója elmondta: a Jónak lenni jó! évről évre visszajelzést ad a társadalomnak és a műsor készítőinek is arról, hogy a jó ügyekért érdemes összefogni.

„A közmédia számára fontos a társadalmi szerepvállalás, megtisztelő, hogy kampányunkkal hozzájárulhattunk egy országosan egyedülálló intézmény létrehozásához. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki tárgyi felajánlásával, pénzbeli adományával támogatta ezt a nemes kezdeményezést” – fogalmazott Siklósi Beatrix.

A műsor készítői az idei évben olyan művészeket és sportolókat kerestek fel, akik személyes tárgyaik felajánlásával szerették volna támogatni az autista gyerekek fejlesztését segítő központ létrehozását.

A sportolók igazán kitettek magukért: akit felkértek, nem mondott nemet: így írt alá egy magyar és egy német válogatott mezt Lothar Matthäus, a világ egyik legjobb élő futballistája, aki volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya is, s aki idejének jelentős részét a fővárosunkban tölti. Matthäus magyarul is üzent: „Jónak lenni jó!” – erősítette meg a kezdeményezés mondanivalóját.

Mivel Szoboszlai Dominik a Salzburg csapatából a Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásában az elődöntőig menetelő Lipcséhez igazolt, már új csapata, az RB Leipzig mezét látta el kézjegyével és ajánlotta fel a jótékony célra, míg a Ferencváros labdarúgócsapata egy, az FC Barcelona játékosai által aláírt mezt „dobott be a közösbe”, hiszen a katalánok a BL-ben a zöld-fehérekkel egy csoportban szerepeltek.

Szoboszlai felajánlott meze
Szoboszlai felajánlott meze

Hogy nem csupán a labdarúgók voltak aktívak, azt bizonyítja az 1989-ben rendezett Formula–1 Magyar Nagydíj trófeája, amelyet Nigel Mansell kaparintott meg a legendás Ayrton Sennát legyőzve. Akkor a győztesnek járó trófeát a Hollóházi Porcelánmanufaktúra készítette el, kifejezetten a nyertesnek formázva, s egy évvel ezelőtt a manufaktúra úgy döntött, néhány példányban kiadják a replikáját és megkérték Nigel Mansellt, hogy a certifikátot lássa el saját kézjegyével.

Többek között ez a trófea is kalapács alá került, csakúgy, mint az idén elhunyt vízilabda-legenda Benedek Tibor egyik meze, vagy éppen a Valter Attila és a Tour de Hongrie szervezőbizottsága által felajánlott meze, amelyet a CCC Team magyar profija, a körverseny győztese szeptember másodikán, az ünnepélyes eredményhirdetésnél viselt.

A jótékonysági akció szervezőinek az anyagi támogatáson felül eltökélt céljuk volt továbbá, hogy felejthetetlen élményekkel is gazdagodjanak az autista gyermekek. A különleges kezdeményezéshez ismert emberek – köztük sportolók – is csatlakoztak, így a gyerekek olyan hírességekkel találkozhatnak és vehetnek részt közös programokon, mint Hosszú Katinka, Fucsovics Márton vagy Dzsudzsák Balázs.

A Jónak lenni jó! eseményen túl kék szív kitűzőket vásárolhatnak mindazok, akik támogatni szeretnék az alapítvány munkáját. A kijelölt MOL-töltőállomásokon és az Együtt az Autistákért Alapítvány webshopjában 990 forintért érhetők el a kitűzők.

Miért kék és miért szív?

Mert a kék az autizmus színe. Ezen felül az Együtt az Autistákért Alapítvány és a MOL közös akciója során kék sütemények elkészítésére biztatnak mindenkit. A felhívásban résztvevőket arra kérik, hogy Instagramon és Facebookon is posztolják az elkészített édességeket, és használják a #KékSzív #kéksüti #együttazautistákért hashtageket.

A MOL minden poszt után 500 forinttal támogatja az alapítványt. Továbbá a 13616-os számot tárcsázva, vagy a 13616-os számra küldött SMS-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni az alapítványt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik